Alle acties, zoals het maken van facturen of het invoeren van een lening, worden direct in alle rapporten verwerkt. De balans is een momentopname en laat zien uit welke balanscategorieën je bezittingen en schulden op dat moment zijn opgebouwd. En daarmee laat de balans zien wat op dat moment het eigen vermogen van je bedrijf is.
Een balans bestaat uit twee gedeelten die met elkaar in evenwicht zijn. Verandert er iets in de ene balanscategorie dan verandert er ook iets in één of meer andere balanscategorieën. Dat kan aan dezelfde kant zijn, maar dat kan ook aan de andere kant van de balans zijn. Aan de linkerkant staan je bezittingen (de activa), aan de rechterkant je schulden en je eigen vermogen (de passiva). Je eigen vermogen = je bezittingen - je schulden. Je voert je bezittingen en schulden in en dat resulteert in je vermogen.
Anders dan in de winst- en verliesrekening, waar gekeken wordt of je winst of verlies maakt, zie je op de balans je vermogen oftewel: hoe ‘rijk’ je bent. Je kunt winst maken en toch een negatief vermogen hebben als je schulden hoger zijn dan je bezittingen, bijvoorbeeld als je veel geld hebt geleend.
De balans vormt een onderdeel van je jaarrekening. Door de balans te bekijken voor december van het vorige jaar en die van het jaar daarvoor, zie je precies hoe de financiële situatie van je bedrijf in het afgelopen jaar is veranderd. Bovenaan de balans staat tot en met welke maand en jaar de balans getoond wordt. Je kunt maand en jaar aanpassen en zo de balans voor een ander moment bekijken. De balans kun je uitprinten of opslaan als pdf.
De balanscategorieën waarbij een jaartal staat, worden per jaar opgebouwd. Aan het eind van het jaar worden deze categorieën bij de jaarafsluiting automatisch door weer op 0 gezet.
Let op: Wil je de balans voor een bepaald moment bekijken, zorg dan dat je al je banktransacties tot dat moment hebt ingeboekt en dat kruisposten leeg is. Ook een categorie als Nog te verwerken moet je eerst wegwerken.
Winst
De opbrengsten en de kosten worden overgenomen van je winst- en verliesrekening. De winst- en verliesrekening staat elk jaar in januari weer op 0 en gaat dan weer opnieuw per maand de opbrengsten en de kosten laten zien. Op 31 december wordt het resultaat van je vorige jaar geboekt op je overige reserves.
Reserves
De reserves kunnen bestaan uit de overige reserves, de potentiële reserves en de agioreserve.
De potentiële reserves worden op de balans gezet wanneer je voor het eerst een bankrekening toevoegt waarop al een saldo staat. Deze potentiële reserves blijven altijd gelijk, behalve als je nog een andere bankrekening toevoegt waarop al geld staat of als je banktransacties mist bij het uploaden van een MT940 bestand.
Elk jaar wordt op 31 december het resultaat van het vorige jaar op de overige reserves geboekt. De overige reserves blijven verder het gehele jaar gelijk. Alleen beginbalans boekingen worden soms geboekt op overige reserves, verder mag er niet op deze categorie worden geboekt.
Is er bij een bv meer kapitaal gestort dan in de oprichtingsakte staat, dan wordt dit gestort als een agioreserve. Deze agioreserve verandert alleen als er weer kapitaal gestort wordt.
Periode kiezen voor de balans
Bovenaan de balans kun je op de maand en of het jaar klikken en zo een andere maand of jaar instellen. Zo zie je hoe de bezittingen en schulden op dat moment waren. Kijk je terug in de tijd naar een balans, dan zie je daar bijvoorbeeld een categorie voor nog openstaande facturen staan. Je ziet welke facturen er op dat moment nog open stonden. Inmiddels zijn die waarschijnlijk allemaal al betaald.
Onder een balans post staan alle facturen/boekingen van die maand evenals de betalingen, hierdoor is niet direct zichtbaar wat open staat.
e-Captain is een zeer uitgebreid ledenadministratie pakket. Wij bieden verschillende basis trainingen aan waarbij u op toegankelijke wijze leert werken met e-Captain. De trainingen vinden plaats op ons kantoor in 's-Hertogenbosch.
We horen graag wat u vindt! Wij zijn immers pas tevreden als u dat bent. Wilt u ons laten weten hoe u onze support heeft ervaren? Deel uw ervaring via Google.