Webverkoop

Met de module Webverkoop kunt u bij artikelen extra eigenschappen invoeren zoals tekst en afbeeldingen. Deze artikelen worden getoond in een webverkoop omgeving, die u een plaats kunt geven binnen uw website. De klanten kunnen hier orders plaatsen. Indien u de Webverkoop module gebruikt dan worden in Beheercentrum de items Webverkoop en Voorraad zichtbaar. Ook zal in het hoofdmenu het item Voorraad worden toegevoegd. Meer informatie over de module Voorraad leest u in dit document.

Aangezien de module Voorraad ook gebruikt kan worden zonder webshop, (met bijvoorbeeld de module Kassa) is deze functionaliteit in een aparte handleiding opgenomen.

Instellen artikelen

Om de artikelen gereed te maken voor web verkoop, volgt u de onderstaande stappen:

• Kies in het hoofdmenu voor Voorraadbeheer.
  • Klik in het submenu op het item Artikelbeheer.
  • Indien u geen Voorraad module heeft, kiest u Ledenbeheer en dan Artikelbeheer.

webverkoop-1

• Er kan nu per artikel ingesteld worden of het relevant is voor de webshop en of het artikel voorraadhoudend is.
  • Indien het voorraadhoudend is dan wordt er voorraad afgeboekt indien een order wordt uitgeleverd.

webverkoop-2

Omdat u in een webshop vrijwel altijd consumentenprijzen zult gebruiken adviseren wij om de btw code Hoog 21% te gebruiken. Indien deze niet geactiveerd is kan de helpdesk deze activeren. Idem voor Laag 9%. Het voordeel van deze btw codes is dat u de prijs inclusief btw invoert en dat e-Captain de btw terug rekent.

Basis artikel aanmaken

Voor sommige artikelen kan het handig zijn om een zogenaamd basisartikel aan te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een t-shirt waar je verschillende maten van aanbiedt. Het t-shirt is in alle gevallen hetzelfde maar alleen de maat wijkt af. Door een basis artikel aan te maken kun je de andere corresponderende artikelen (bijv. de verschillende maten) koppelen aan het basis artikel.

Als eerste moet er een basis artikel aangemaakt worden. In Artikelbeheer maakt u een artikel aan. Om van dat artikel een basis artikel te maken moeten Voorraad artikel en Webshop artikel op JA staan. U krijgt dan een extra optie Kenmerken te zien.

webverkoop-3

Als er al bestaande kenmerken zijn dan kunt u op de paarse knop “Kiezen” klikken en de desbetreffende kenmerken selecteren. Zijn er nog geen kenmerken dan kunt u die aanmaken door op het bewerken IconS Edit icoontje te klikken en dan komt u in het onderstaande scherm terecht.

webverkoop-4

• Klik op de gele plus IconS Plusje om een nieuw kenmerk aan te maken.
  • Vervolgens kunt u met de tweede gele plus de verschillende items van het kenmerk aanmaken.

webverkoop-5

• Als u klaar bent sluit u het venster.
  • U kunt nu bij uw artikel de gewenste kenmerken selecteren via de paarse “Kiezen” knop.

webverkoop-6

Vul nu nog de overige velden en tabbladen in die van toepassing zijn op uw artikel en klik dan op “Opslaan”.

Nu kunt u de verschillende maten van t-shirt als artikel gaan invoeren. Maak weer een nieuw artikel aan en zet de opties Voorraad artikel en Webshop artikel op JA. Boven in beeld kunt u nu ook het bijbehorende basis artikel selecteren. U krijgt dan een extra optie Variant waarmee u de gewenste maat kunt selecteren.

webverkoop-7

In de webshop ziet u nu een t-shirt waarbij u een keuze heeft uit verschillende maten.

Tabblad Webshop

Op het tabblad Webshop vult u de specifieke gegevens in voor de webshop.

webverkoop-8

• Actief webshop: of het artikel op dit moment zichtbaar mag zijn.
  • Artikel type: standaard leeg, artikelen die u gebruikt om betaal/verzendkosten te factureren zet u op Verzendkosten.
  • Webverkoopprijs: De prijs, deze moet u apart instellen zodat u in de webshop een andere prijs kunt hanteren dan in e-Captain of de kassa.
  • Webshop vervaldatum: Stel hier de verval datum in van het webshop artikel.
  • Product omschrijving: De lange tekst, u kunt de tekst opmaken met behulp van de knoppen voor lettertype, vet, cursief, onderstrepen en kleur.
  • Foto: De eerste foto wordt getoond bij het zoeken/bladeren. Indien er wordt doorgeklikt wordt de eerste foto groot getoond en de drie foto’s in het klein ernaast.

Actieprijzen

Op het tabblad Webshop is het ook mogelijk actieprijzen voor een bepaald artikel aan te maken. De actieprijzen worden ingevoerd op datum en op aantal.

webverkoop-15

• Open het artikel waar u een actieprijs voor wilt instellen.
  • Navigeer naar het tabblad Webshop.
  • Klik in de tabel van Actieprijzen op het IconS Plusje icoon om een nieuwe actie prijs op te geven.

webverkoop-16

• Geef een omschrijving en het type korting. Geef eventueel een start en stopdatum op voor de actieprijs.
  • Klik hierna op de knop Opslaan om de actieregel aan te maken.

webverkoop-17

Webshop klant omgeving

Als u een paar artikelen heeft aangemaakt kunnen we de buitenkant in gaan stellen. Om te voorkomen dat toevallige bezoekers al in de webshop komen kunt u de toegang beperken:

• Kies in het hoofdmenu voor Beheercentrum.
  • Klik op het onderdeel Webverkoop.
  • Kies het item Webverkoop instellingen.

webverkoop-18

• De IP adressen met toegang vult u onder elkaar in.
  • Voor de overigen is het menu webshop wel zichtbaar maar als men er op klikt ziet men een standaard melding De webshop is under construction. Uw ip adres is: xxxx.

Webshop instellingen

Stel de instellingen voor de webverkoop omgeving in, dit doet u via:

• Kies in het hoofdmenu voor Beheercentrum.
  • Klik op het onderdeel Webverkoop.
  • Kies het item Webverkoop instellingen.

webverkoop-19

• Bij Max. aantal artikelen kunt u het maximum aantal items van hetzelfde product per order instellen.

Verzending en Betaling

Stel de instellingen voor de webverkoop omgeving in, dit doet u via:

• Kies in het hoofdmenu voor Beheercentrum.
  • Klik op het onderdeel Webverkoop.
  • Kies het item Webverkoop instellingen.

• E-mail afzender ontvangstbevestiging: E-mail adres van de verkopende partij, waar vanuit de ontvangstbevestiging wordt verstuurd.
  • Naam afzender ontvangstbevestiging: Naam van de verkopende partij die zichtbaar is op de ontvangstbevestiging.
  • Bestelling afhalen mogelijk?: Bij keuze Ja krijgt de klant de optie om voor afhalen te kiezen. Bij keuze Ja, verplicht kunt u ervoor zorgen dat afhalen de enige optie is.
  • Letter W achter factuurnummer plaatsen?: De W(ebverkoop) wordt achter het factuurnummer geplaatst om aan te geven dat het om een Webverkoop artikel gaat.
  • Betaalwijzes: Uit welke betaalwijzes kan de klant kiezen. iDeal, Sofort en Mister Cash zijn alleen kiesbaar indien u hier op bent aangesloten.
  • Transactiekosten: Bij transactiekosten kunt u een artikel koppelen uit Artikelbeheer waarmee u eventueel extra kosten in rekening kunt brengen. Let op: deze artikelen moeten in artikelbeheer in het tabblad Webshop op het type Verzend/transactiekosten staan!
  • Verzendkosten gratis vanaf besteding: Indien het totale orderbedrag groter of gelijk is aan deze instelling worden er geen verzendkosten gerekend.

Betaalwijzes

De module webverkoop ondersteund verschillende type betaalwijzes voor de afrekening van de orders. Bij het aanvinken van de diverse betaalwijzes, zult u zien dat er extra opties beschikbaar komen in de Webverkoop instellingen.

webverkoop-27

• Kruisposten rembours: Indien rembours als betaalwijze actief is, dient u hier in te vullen op welke rekening de omzet geboekt moet worden als de factuur wordt gemaakt. Als u het geld van de vervoerder ontvangt, kunt u een boeking bank tegen deze kruispost maken.
  • Kruispost elec. betalingen: Als iemand via iDEAL betaald heeft dan wordt dit bedrag geboekt op de grootboekrekening die gekoppeld is bij de iDEAL instellingen. Aangezien men iets koopt dat  nog niet geleverd is, moet de tegenrekening van een iDEAL webshop betaling ook een kruispost zijn. Deze kruispost wordt weer tegengeboekt als de factuur gemaakt wordt.

Teksten Webverkoop

Per betaalwijze kunt u instellen welke tekst op het scherm van de klant komt als afsluiting van de transactie. De voettekst orderbevestiging is de tekst die onder de PDF komt die de klant kan ophalen via een link op de afsluitpagina.

webverkoop-30

Webverkoop in Websitebeheer

Gebruikers van Websitebeheer vinden bij de Systeempagina’s een extra map Webverkoop met vier systeempagina’s.

webverkoop-31

Daarnaast wordt er bij Menu’s automatisch een extra menu Webverkoop aangemaakt.

webverkoop-32

Systeempagina Productoverzicht

In de systeempagina Productoverzicht kunt u van het gele blok “Webverkoop: Product overzicht” de parameters instellen door op het bewerken icoontje te klikken.

webverkoop-33

U kunt hier de volgende parameters instellen.

• Tekstkleur artikelprijs.
  • Kleur slider.
  • Aantal items per rij.
  • Vaste hoogte afbeelding.
  • Aantal items per pagina.

webverkoop-34

Systeempagina Product details

In de systeempagina Product details kunt u van het gele blok “Webverkoop: Product details” de parameters instellen door op het bewerken icoontje te klikken.

U kunt hier de volgende parameters instellen.

• Vaste hoogte afbeelding.
  • Tekstkleur artikelprijs.

webverkoop-35

Systeempagina Afrekenen

In de systeempagina Afrekenen kunt u van het gele blok “Webverkoop: Afrekenen” een afwijkend formulier koppelen door op het bewerken icoontje te klikken. Als u hier niets instelt wordt het standaard formulier Webverkoop (standaard formulier) gebruikt.

webverkoop-36

Systeempagina Winkelwagentje

Er zijn op deze systeempagina geen parameters in te stellen.

Weergave op de website

De systeempagina Product overzicht toont alle artikelen die u heeft aangemerkt als webshop artikel. Daarnaast kan de website bezoeker gebruik maken van filter opties, specifieke categorieën selecteren en een prijsbereik opgeven met behulp van een slider.

De styling van de pagina wordt overgenomen uit de door u aangemaakte thema’s.

webverkoop-37

Orderbeheer

De bestellingen van de bezoekers van uw webverkoop omgeving zijn zichtbaar in het submenu Orders van de Voorraad module.

• Klik in het hoofdmenu op Voorraad.
  • Kies in het submenu voor Orders.

webverkoop-38

• Eveneens zijn de orders zichtbaar op het tabblad Orders van het specifieke artikel.

webverkoop-39

• Klik op het ordernummer om de details van de order te bekijken.

webshop-order-detail-01

• Indien u de order wilt annuleren kunt u op het rode kruisje klikken van de desbetreffende orderregel.

Picklist

Nadat u heeft geconstateerd dat een order is gemaakt, zal deze order vanuit het magazijn uitgeleverd moeten worden. Eveneens zal de klant gefactureerd worden. Dit doet u via het menu onderdeel Picklist.

• Klik in het hoofdmenu op Voorraad.
  • Kies in het submenu voor Picklist.

webverkoop-40

• Met een picklist kunt u de artikelen van de order verzamelen uit het magazijn en klaar zetten voor verzending.
  • Klik op de knop Maak picklist om een nieuwe picklist aan te maken.

webverkoop-41

• Klik op de knop Aanmaken om de picklist te maken.
  • In het tabblad Picklisten ziet u de beschikbare picklisten.

webverkoop-42

Orders factureren

Als de orders zijn verzameld in het magazijn met behulp van de picklist en klaar staan ter verzending, of al zijn verzonden, dan moeten deze nog gefactureerd worden. Dit geldt alleen voor de orders die onder Rembours of Incasso zijn besteld.

• Klik op de picklist (regel) die afgehandeld is en klaar staat voor verzending. Hierdoor wordt het scherm geopend waar de individuele orders staan.

webverkoop-43

• Klik op het IconS PDF icoon om de order regel te factureren.

webverkoop-44

• Klik op de knop Uitleveren om de factuur aan te maken en de openstaande order af te sluiten.
  • In een pop-up zal de pakbon voor het artikel getoond worden. Deze kan u aan de bestelling toevoegen.

webverkoop-45

• Op het tabblad Facturen ziet u de aangemaakte facturen en bijbehorende pakbon.

webverkoop-46

De uitleg van de letters achter het factuurnummer is al volgt:

W voor Webshop
E voor Elektronisch betalen

Als je een combinatie hebt, dan zet het systeem er 2 achter. Dus een webshop factuur die online betaald is wordt dan bijvoorbeeld 2017001WE. Een webshop factuur die per factuur wordt betaald wordt bv 2017002W.

Tabblad Gereserveerde artikelen

Op het tabblad Gereserveerde artikelen ziet u alle artikelen die in bestelling staan. Het Vinkje geeft aan dat de artikelen op voorraad zijn in het magazijn. Als artikelen niet op voorraad zijn zullen deze, mits ingesteld, automatisch besteld worden via de voorraad module. Als de order wordt besteld via de webverkoop zal de klant de melding krijgen dat de order wordt uitgeleverd en de ontbrekend artikelen later worden geleverd. De gereserveerde artikelen zullen verdwijnen uit dit overzicht nadat u een picklist heeft aangemaakt.

webverkoop-47

Tabblad Open orderregels

Het tabblad Open orderregels laat de nog niet uitgeleverde orderregels zien.

webverkoop-48

Foutcode 12 grootboek

Foutcode 12 grootboek heeft te maken dat er er geen grootboek is ingesteld in het Beheercentrum > Webverkoop > Webverkoop instellingen

• In de afbeelding kunt u op het zwarte pijltje rechts klikken dan verschijnt de lijst met de verschillende grootboeken. Maak hier uw keuze voor het juiste grootboek.

webverkoop-foutcode-12-grootboek-kiezen

Haal meer uit e-Captain!

e-Captain is een zeer uitgebreid ledenadministratie pakket. Wij bieden verschillende basis trainingen aan waarbij u op toegankelijke wijze leert werken met e-Captain. De trainingen vinden plaats op ons kantoor in 's-Hertogenbosch.

Bekijk onze trainingen

Geef uw mening

We horen graag wat u vindt! Wij zijn immers pas tevreden als u dat bent. Wilt u ons laten weten hoe u onze support heeft ervaren? Deel uw ervaring via Google.

Schrijf een review

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 15 februari 2022