E-mailaccounts

Algemeen

Als uw vereniging een eigen domeinnaam heeft gekoppeld aan e-Captain dan bestaat er de mogelijkheid om e-mailadressen te koppelen aan uw domeinnaam vanuit e-Captain.

U heeft hier twee mogelijkheden:

• POP3/IMAP: Een POP3/IMAP account is een echt e-mailadres. U kunt dit e-mailadres bijvoorbeeld naast uw reeds bestaande e-mailadres instellen in uw e-mail programma. U heeft nu feitelijk twee e-mailadressen op uw computer geïnstalleerd
  • E-mail Forward: Bij een e-mail forward wordt alle e-mail direct doorgestuurd naar een ander bestaand e-mailadres adres. Bijvoorbeeld info@[vereniging].nl wordt doorgestuurd naar gebruikersnaam@[mijnprovider].nl. Zo hoeft u geen extra instellingen te maken binnen uw e-mailprogramma, alles wordt direct doorgestuurd naar uw eigen privé e-mailadres

Om de e-mail accounts binnen e-Captain beheren, gaat u naar:

• Ga naar het Beheercentrum
  • Klik op E-mail
  • Kies hier voor E-mail account

e-mailaccounts-02

Aanmaken POP3/IMAP account

• Om een nieuw e-mail account aan te maken, klikt u op het IconS Plusje icoon recht boven in de oranje balk.

Standaard kunt u 25 e-mail adressen aanmaken. Hiervoor heeft u 250 MB ter beschikking. Boven aan de pagina wordt getoond hoeveel ruimte u nog beschikbaar heeft.

• Nu moet u de keuze maken of u een POP3/IMAP account of een e-mail doorstuur adres wilt aanmaken. Selecteer hier POP3/IMAP

e-mailaccounts-04

• Bij een POP3/IMAP account stelt u in e-Captain een wachtwoord in en met dat wachtwoord is uw e-mail in uw e-mail programma op te halen.
  • Binnen e-Captain vindt u het veld Toewijzen aan. Dit kunt u gebruiken om voor u zelf bij te houden aan wie u welk e-mailadres heeft toegewezen.
  • Het veld Captain weergavenaam is de naam die binnen e-Captain wordt weergegeven bij het gebruik van de module Mailing.

Verschil tussen POP3 en IMAP

e-Captain ondersteunt zowel het gebruik van het POP3 protocol als het IMAP protocol. Wat zijn de verschillen?

POP3 protocol

POP3 staat voor Post Office Protocol 3 (3 is het versie nummer). Als u het POP3 protocol gebruikt dan haalt u de e-mail uit de mailbox op de mailserver op en wordt deze lokaal opgeslagen. Dit betekent dat uw e-mail daarna niet meer op de mailserver staat en niet meer beschikbaar is voor andere apparaten.

Voordelen

• Omdat u de e-mail van de mailserver haalt zal uw mailbox niet snel vollopen.
  • Als u de e-mail eenmaal heeft opgehaald heeft u geen internet verbinding meer nodig om de e-mail te lezen omdat de e-mail lokaal is opgeslagen op uw apparaat.

Nadelen

• Als u de e-mail op verschillende apparaten ophaalt zal de ene e-mail wel op het ene apparaat staan maar niet op het andere.
  • Als uw apparaat kapot gaat of vervangen wordt bent u, uw e-mail kwijt tenzij u er een back-up van heeft gemaakt.

IMAP protocol

IMAP staat voor Internet Message Access Protocol. Als u het IMAP protocol gebruikt dan blijft de e-mail op de mailserver staan en leest u de e-mailberichten direct van de server. In eerste instantie worden alleen de afzender en de titel opgehaald. Pas als u het bericht opent wordt het volledige bericht opgehaald. IMAP maakt feitelijk een soort kopie van de e-mailberichten. Ideaal dus als u uw e-mail vanaf meerdere apparaten wilt kunnen lezen en beantwoorden.

Voordelen

• U kunt uw e-mail op meerdere apparaten beheren omdat de e-mailberichten op de mailserver blijven staan.
  • U raakt geen e-mailberichten kwijt als uw apparaat kapot gaat of vervangen wordt.

Nadelen

• Omdat de e-mailberichten op de server blijven staan kan uw mailbox vollopen. U dient dus zelf regelmatig uw mailbox op te schonen of de schijfruimte uit te breiden.
  • Om de e-mail te kunnen lezen heeft u altijd een internet verbinding nodig.
  • Als u e-mail verwijderd dan verwijderd u de e-mail niet alleen lokaal maar ook op de mailserver en dus ook op alle andere apparaten.

Aanmaken doorstuur adres (e-mail forward)

• Om een doorstuur adres (e-mail forward) aan te maken, klikt u op het IconS Plusje icoon rechts boven in de oranje balk.
  • Nu moet u de keuze maken of u een POP3/IMAP account of een e-mail doorstuur adres wilt aanmaken. Selecteer hier doorstuur adres

e-mailaccounts-05

• Bij het aanmaken van een doorstuur adres (e-mail forward)  geeft u een naam op van het zichtbare e-mailadres. In het veld Doorsturen naar, geeft u het e-mailadres op waar naar toe het e-mail bericht doorgestuurd mag worden.
  • Bij een doorstuur adres is het mogelijk meerdere e-mailadressen op te geven. U kunt meerdere e-mailadressen scheiden door een komma.
  • Belangrijk verschil met het POP3/IMAP account, is wanneer u de e-mail beantwoord, deze als afzender uw eigen e-mailadres weergeeft.

POP3 account instellingen

Gebruikersnaam Het volledige e-mailadres
Wachtwoord Het wachtwoord dat is ingesteld in e-Captain
Inkomende mailserver (POP3) mail.e-captain.nl
Inkomende mail STARTTLS poort 110 (accepteer certificaat)
Inkomende mail SSL/TLS poort 995 (accepteer certificaat)
Uitgaande mailserver (SMTP) mail.e-captain.nl
(gebruik e-mailadres en wachtwoord voor authenticatie)
Uitgaande mail STARTTLS poort 587 (accepteer certificaat)
Uitgaande mail SSL/TLS poort 465 (accepteer certificaat)
Webmail http://webmail.e-captain.nl

IMAP account instellingen

Gebruikersnaam Het volledige e-mailadres
Wachtwoord Het wachtwoord dat is ingesteld in e-Captain
Inkomende mailserver (IMAP) mail.e-captain.nl
Inkomende mail STARTTLS poort 143 (accepteer certificaat)
Inkomende mail SSL/TLS poort 993 (accepteer certificaat)
Uitgaande mailserver (SMTP) mail.e-captain.nl
(gebruik e-mailadres en wachtwoord voor authenticatie)
Uitgaande mail STARTTLS poort 587 (accepteer certificaat)
Uitgaande mail SSL/TLS poort 465 (accepteer certificaat)
Webmail http://webmail.e-captain.nl

Een No-Reply adres instellen

Het is mogelijk een doorstuur adres aan te maken dat nergens uitkomt. Dit wordt vooral gebruikt bij zogenaamde no-reply e-mailadressen. Dit kan handig zijn als de vereniging informatie wilt verzenden, maar geen antwoord op wilt ontvangen.

• Maak een nieuw doorstuur adres aan.
  • Geef in het veld Doorsturen aan geen e-mailadres op maar de tekst :blackhole:
  • Klik op de knop Aanmaken om dit no-reply adres aan te maken.

e-mailaccounts-06

Haal meer uit e-Captain!

e-Captain is een zeer uitgebreid ledenadministratie pakket. Wij bieden verschillende basis trainingen aan waarbij u op toegankelijke wijze leert werken met e-Captain. De trainingen vinden plaats op ons kantoor in 's-Hertogenbosch.

Bekijk onze trainingen

TeamViewer

Om u optimaal support te kunnen geven is het in sommige gevallen handig als we op afstand kunnen meekijken op uw eigen computer. Hiervoor maken wij gebruik van TeamViewer. Met TeamViewer kunnen wij op afstand uw computer overnemen.

Download TeamViewer

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 7 januari 2019