Betalen met debetkaart saldo

Debetkaart knop aanmaken

Om uw leden met hun debetkaart saldo te kunnen laten betalen moet u een Debetkaart afreken knop op de kassa aanmaken.

• Ga in het Beheercentrum naar Kassa en selecteer de optie Basis indeling
  • Klik links onder in beeld op de gele plus IconS Plusje om een nieuwe knop toe te voegen
  • Selecteer bij Soort knop de optie Debetkaart
  • Geef bij Omschrijving de naam van de knop op.
  • Indien u uw relaties de mogelijkheid wilt geven om deelbetalingen te doen met het debetsaldo vink dan deze optie aan.
  • Vink de optie Bij 0 bedrag restantbedrag betalen aan.

kassa-debetkaart-afrekenen-01

• Klik op Opslaan om de knop op te slaan
  • Sleep de knop naar een lege plaats in het afreken scherm (zie onderstaand voorbeeld)

kassa-debetkaart-afrekenen-02

Afrekenen met debetkaart saldo

Om met het debetkaart saldo te kunnen afrekenen moet er voldoende saldo op debetkaart staan. Voor het afrekenen met het debetkaart saldo is geen fysiek pasje of iets dergelijks nodig. Het saldo wordt in e-Captain opgeslagen en bijgehouden.

• Sla de gewenste artikelen aan op de kassa
  • Selecteer via Zoek relatie de juiste relatie of scan de RFID pas/tag
  • Klik op de knop Debetkaart om met het debetkaart saldo af te rekenen.

kassa-debetkaart-afrekenen-03

De artikelen zijn nu betaald met het debetkaart saldo. Op de kassabon wordt ook het overgebleven debetsaldo geprint.

Deelbetalingen met debetsaldo

Relaties kunnen desgewenst met hun debetsaldo ook deelbetalingen doen. Ideaal om het restant van het debetsaldo op te maken.

• Sla de artikelen aan op de kassa
  • Selecteer via Zoek relatie de juiste relatie of scan de RFID pas/tag
  • Vul het bedrag in wat de relatie met het debetsaldo wilt afrekenen links van het numerieke deel van de kassa.

deelbetalingen-met-debetkaart-01

• Reken vervolgens af met Debetkaart. Het deel bedrag wordt vervolgens negatief op de kassa gezet. Het restant kan dan met contant of PIN worden afgerekend.

deelbetalingen-met-debetkaart-02

Retour aanslaan op debetkaart

Als een relatie eerder een betaling via de kassa heeft gedaan en u moet die retour aanslaan dan kunt u het bedrag wat u terug moet geven ook terugboeken op de debetkaart van de relatie.

• Selecteer via Zoek relatie de juiste relatie of scan de RFID pas/tag
  • Druk dan op de Retour knop op de kassa en haal de bon op.
  • Vink de artikelen aan die u retour wilt boeken en klik op Retour.

retour-op-debetkaart-01

• De te retourneren artikelen en het totaal bedrag worden negatief op de kassa geplaatst.
  • Reken af met Debetkaart om het bedrag terug te boeken op de debetkaart.

retour-op-debetkaart-02

• Het debetsaldo van de relatie wordt dan met het totaal bedrag (in dit voorbeeld €6,75) verhoogd.

Debetsaldo uitbetalen of leegmaken

Er kunnen zich situaties voordoen waarin uw relaties het debetsaldo graag uitbetaald willen krijgen. Bijvoorbeeld als een lid heeft opgezegd en nog saldo op zijn ledenpas heeft staan. U kunt op de kassa eenvoudig het debetsaldo uitbetalen aan uw relaties.

• Selecteer via Zoek relatie de juiste relatie of scan de RFID pas/tag
  • Voer het saldo in (u ziet het debetsaldo op de debetkaart knop)
  • Druk op de Retour knop zodat het bedrag negatief wordt
  • Druk op de Opladen debetkaart knop
  • Druk op Contant om het saldo uit te betalen.

Het debetsaldo wordt nu 0 gemaakt en de kas wordt negatief geboekt.
Deze procedure kunt u ook gebruiken om een deel van het tegoed uit te betalen.

uitbetalen-debetsaldo-01

Debetsaldo verwerking

In de kassa is debetsaldo een betaalwijze maar boekhoudkundig gezien is het dat niet, daarom zijn deze transacties niet zichtbaar op sommige overzichten en ziet de kassabon er anders uit dan je misschien zou verwachten. Hier een toelichting.

Als iemand  € 10,00 op zijn debetkaart zet en dit via PIN afrekent dan wordt in de boekhouding de PIN rekening geboekt tegen de aan het debetartikel gekoppelde kruispost.

Als je nu voor € 2,00 koffie afrekent op de kassa met dit tegoed dan zie je op de bon staan koffie en direct op de volgende regel debetkaart -/-€ 2,00 Dit komt omdat er in feite het artikel “debetkaart” retour wordt geslagen voor € 2,00. Anders gezegd de klant ‘brengt’ een artikel terug ter waarde van € 2,00  en koopt daar meteen koffie van.

De bon heeft dus een totaalbedrag € 0,00 en geen betaalwijze, de klant heeft immers al eerder betaald, de besteding van het tegoed is alleen een interne verboeking.

Dagboek Verkoop

In het dagboek Verkoop zie je dan ook deze twee boekingsregels terug.

kassa-debetkaart-opwaarderen-0

Hiermee wordt de kruispost weer verlaagd en nu wordt ook pas de daadwerkelijke omzet geboekt.

In rapportages

De rapporten die werken op basis van betaalwijze zoals de kassa telling,  betaalwijze detail tonen deze laatste kassabon dus ook niet. Rapporten die op artikelbasis werken zoals “Via kassa geleverde artikelen” tonen het wel. De dagstaat toont alle kassabonnen maar hier is het bedrag uiteraard € 0,00.

Schrijf een review

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 26 juni 2020