Debiteuren en crediteuren afboeken

 

Debiteuren en crediteuren afboeken

Een debiteur heeft een door u verstuurde factuur voldaan en u wilt de ontvangen betaling van de debiteur afboeken. Of u heeft een factuur van een crediteur voldaan en u wilt die betaling inboeken.

 • Ga in het hoofdmenu naar Boekhouding en selecteer de optie Boeken.
 • Selecteer het juiste dagboek (kasboek of bankboek)

 

debiteuren-en-crediteuren-afboeken-001

 

 • Vul bij datum de datum in waarop u de betaling heeft ontvangen (debiteuren) of heeft gedaan (crediteuren)
 • Selecteer bij Grootboek de grootboek rekening voor debiteuren danwel crediteuren. Door middel van de F8 toets kunt u het grootboekschema oproepen en bekijken of de juiste rekening kiezen.
 • Klik op de grootboekcode die u wilt gebruikenen klik vervolgens onderaan het schema op de knop OK. Standaard is dit in het e-Captain schema 1300 voor debiteuren of 1600 voor crediteuren.

 

debiteuren-en-crediteuren-afboeken-002

 

 • Klik bij het veld Debiteur/Crediteur op de F8 knop.

 

debiteuren-en-crediteuren-afboeken-003

 

 • Selecteer (of zoek) de gewenste debiteur danwel crediteur

 

debiteuren-en-crediteuren-afboeken-004

 

 • U ziet vervolgens alle openstaande facturen van de gevonden relatie. Selecteer de factuur (u kunt meerdere factureren tegelijk selecteren) die u wilt afboeken

 

debiteuren-en-crediteuren-afboeken-005

 

 • Klik nu op de paarse knop OK.
 • De gekozen factuur wordt nu in het bank boek geplaatst.

 

debiteuren-en-crediteuren-afboeken-006

 

Aangezien wij in ons voorbeeld een bedrag van 100 euro hebben ontvangen sluit dit niet aan met de gekozen regel met de opgehaalde factuur. Daarom passen we nu het bedrag aan dat is ontvangen op deze factuur naar 100 euro.

 • Klik na het aanpassen van het bedrag op de knop OK achter in de regel.
 • De regel wordt in deze boeking in het Bankboek opgeslagen.
 • Het resultaat ziet er als volgt uit:

 

debiteuren-en-crediteuren-afboeken-007

 

Deze boeking is in balans omdat het door u opgegeven mutatiebedrag in balans is met de boeking(s)regel die daaronder staat. Rechtsboven ziet u een groene V als het bedrag dat bovenin de boekingsregel staat correct is “opgemaakt” in de regels van de individuele boeking. Heeft u meer regels om te plaatsen dan plaatst u de volgende en volgende. Als u klaar bent de groene V staat in beeld dan kunt u de boeking sluiten door op de knop Sluiten te klikken.

In dit voorbeeld hebben we een ontvangen betaling op een debiteur laten zien. Een betaling aan een Crediteur waar u de inkoop factuur heeft geboekt in het inkoop boek werk identiek met dien verstande dat 1300 – debiteuren wordt vervangen door 1600 – crediteuren.

LET OP: Als u klaar bent met boeken en u ziet rechtsboven een groen V in het scherm, vergeet dan niet om de boeking te sluiten.

 
 
 

Haal meer uit e-Captain!

e-Captain is een zeer uitgebreid ledenadministratie pakket. Wij bieden verschillende basis trainingen aan waarbij u op toegankelijke wijze leert werken met e-Captain. De trainingen vinden plaats op ons kantoor in 's-Hertogenbosch.

Bekijk onze trainingen

 
 

Geef uw mening

We horen graag wat u vindt! Wij zijn immers pas tevreden als u dat bent. Wilt u ons laten weten hoe u onze support heeft ervaren? Deel uw ervaring via Google.

Schrijf een review

 
 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 9 augustus 2018