Kassa bonprinter installeren

Stap 1: Software installeren

Om een bonprinter te kunnen gebruiken moet u eerst software installeren. Sinds augustus 2016 is er een vernieuwde aansturing van hardware zoals bonprinters, pin terminal en paslezers. Dit heet e-Captain communications. Deze software is alleen geschikt voor Windows 7 of hoger. Voor XP en vista moet u dus de elders beschreven Dispi commport installeren en kunt u alleen Internet Explorer gebruiken.

Daarnaast moet u eerst de printer drivers installeren. Informatie over de printer drivers voor de door ons geleverde Star TSP100 bonprinter vind u op deze pagina.

Stap 2: Naam van de bon printer

Na het installeren van de stuurprogramma’s van de bon printer wordt de naam vaak tussen haken weergegeven. Dit wordt in de e-Captain kassa niet herkend als de bon printer. Hiervoor moet de naam van de bon printer aangepast worden.

• Ga naar Start en open Apparaten en printers

kassa-bonprinter-installeren-012

• Klik met de rechtermuisknop op de printer en kies voor Eigenschappen van printer (Printer properties)

kassa-bonprinter-installeren-013

• Wijzig de naam van de bon printer naar Star TSP100 Cutter TSP143

kassa-bonprinter-installeren-014

• Klik op Toepassen en sluit dit scherm
  • De bonprinter zal nu de juiste naam hebben en kan worden toegevoegd als bonprinter binnen e-Captain kassa beheer.

kassa-bonprinter-installeren-015

Stap 3: Koppelen van de bonprinter aan de kassa

Om de juiste bon printer te koppelen aan de kassa gaat u naar:

kassa-bonprinter-installeren-001

• Klik in het hoofd-menu op Beheercentrum
  • Kies hier voor Kassa
  • Klik op het item Kassa beheer

kassa-bonprinter-installeren-002

• Klik onder het kopje Bonprinter op het woord Selecteer
  • De onderstaande pop-up wordt geopend en via de uitklap lijst is het mogelijk de juiste printer te selecteren.

kassa-bonprinter-installeren-003

• Druk hierna op de knop Opslaan om de printer te koppelen aan de kassa.

kassa-bonprinter-installeren-004

Een extra bonprinter aansluiten

In een aantal gevallen kan het voorkomen dat het gewenst is om een (deel van de) kassabon ook op een andere printer uit te printen. Denk bijvoorbeeld een printer in de keuken van uw horeca zodat men in de keuken weet welke gerechten moeten worden bereid. Om extra bonprinters aan te sluiten gaat u eerst naar het Beheercentrum.

• Ga in het Beheercentrum naar Kassa en selecteer de optie Kassa instellingen
  • U kunt bij Extra printer (1 t/m 3) maximaal 3 extra printers gebruiken. Vul bij deze opties de naam in van de printers. Bijvoorbeeld Keuken. De naam die u hier invult hoeft niet de daadwerkelijke naam (vaak merk en type) van de printer te zijn.

kassa-extra-bonprinter01

• Ga vervolgens naar Artikelbeheer in Ledenbeheer
  • Per artikel kunt u nu aangeven of dit artikel ook naar een extra printer moet worden gestuurd. Hier selecteert u de gewenste, eerder opgegeven, printer naam.

kassa-extra-bonprinter02

• Als laatste gaat u weer in het Beheercentrum naar Kassa en selecteert u de optie Kassa beheer
  • Koppel hier de desbetreffende bonprinters aan de kassa. Indien u bij een bepaalde kassa niet wilt dat er een extra bon geprint wordt dan selecteert u niets.

kassa-extra-bonprinter03

De extra bonnen komen er altijd uit, ook als het bon aantal op 0 staat.

Bij kopie bon komt alleen de originele bon uit de printer, er worden dan geen extra bonnen naar de extra printers (bijvoorbeeld in de keuken etc.) gestuurd.

Printer wordt niet herkend door Windows

Bij het opnieuw installeren van de kassa, een andere computer of kassa systeem zal de bonprinter opnieuw geïnstalleerd moeten worden. Bij het aansluiten zal Windows automatisch zoeken naar het juiste stuurprogramma.

kassa-bonprinter-installeren-005

Mocht MS Windows het stuurprogramma niet automatisch kunnen installeren, dan zal u dit handmatig moeten doen:

kassa-bonprinter-installeren-006

• Zoek binnen Apparaat beheer onder Overige apparaten naar de printer.
  • Klik met de rechtermuisknop op de printer en kies voor Stuurprogramma’s bijwerken.

kassa-bonprinter-installeren-007

• Selecteer Op mijn computer naar stuurprogramma’s zoeken.

kassa-bonprinter-installeren-008

• Klik op de knop Bladeren om op uw computer naar de map te gaan waar u zojuist het stuurprogramma voor de printer heeft gedownload. Vink het selectie vak Inclusief onderliggende mappen aan.
  • Klik hierna op Volgende

kassa-bonprinter-installeren-009

• Het stuurprogramma voor de printer zal nu op uw computer geïnstalleerd worden.

kassa-bonprinter-installeren-010

• MS Windows zal met de melding komen dat het stuurprogramma voor de printer geïnstalleerd is.

kassa-bonprinter-installeren-011

Haal meer uit e-Captain!

e-Captain is een zeer uitgebreid ledenadministratie pakket. Wij bieden verschillende basis trainingen aan waarbij u op toegankelijke wijze leert werken met e-Captain. De trainingen vinden plaats op ons kantoor in 's-Hertogenbosch.

Bekijk onze trainingen

Geef uw mening

We horen graag wat u vindt! Wij zijn immers pas tevreden als u dat bent. Wilt u ons laten weten hoe u onze support heeft ervaren? Deel uw ervaring via Google.

Schrijf een review

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 28 augustus 2018