Betalen met debetkaart saldo

Debetkaart knop aanmaken

Om uw leden met hun debetkaart saldo te kunnen laten betalen moet u een Debetkaart afreken knop op de kassa aanmaken.

• Ga in het Beheercentrum naar Kassa en selecteer de optie Basis indeling
  • Klik links onder in beeld op de gele plus IconS Plusje om een nieuwe knop toe te voegen
  • Selecteer bij Soort knop de optie Debetkaart
  • Geef bij Omschrijving de naam van de knop op.
  • Vink de optie Bij 0 bedrag restantbedrag betalen aan.

kassa-debetkaart-afrekenen-01

• Klik op Opslaan om de knop op te slaan
  • Sleep de knop naar een lege plaats in het afreken scherm (zie onderstaand voorbeeld)

kassa-debetkaart-afrekenen-02

Afrekenen met debetkaart saldo

Om met het debetkaart saldo te kunnen afrekenen moet er voldoende saldo op debetkaart staan. Voor het afrekenen met het debetkaart saldo is geen fysiek pasje of iets dergelijks nodig. Het saldo wordt in e-Captain opgeslagen en bijgehouden.

• Sla de gewenste artikelen aan op de kassa
  • Selecteer via Zoek relatie de juiste relatie
  • Klik op de knop Debetkaart om met het debetkaart saldo af te rekenen.

kassa-debetkaart-afrekenen-03

De artikelen zijn nu betaald met het debetkaart saldo. Op de kassabon wordt ook het overgebleven debetsaldo geprint.

Debetsaldo verwerking

In de kassa is debetsaldo een betaalwijze maar boekhoudkundig gezien is het dat niet, daarom zijn deze transacties niet zichtbaar op sommige overzichten en ziet de kassabon er anders uit dan je misschien zou verwachten. Hier een toelichting.

Als iemand  € 10,00 op zijn debetkaart zet en dit via PIN afrekent dan wordt in de boekhouding de PIN rekening geboekt tegen de aan het debetartikel gekoppelde grootboekrekening.

Als je nu voor € 2,00 koffie afrekent op de kassa met dit tegoed dan zie je op de bon staan koffie en direct op de volgende regel debetkaart -/-€ 2,00 Dit komt omdat er in feite het artikel “debetkaart” retour wordt geslagen voor € 2,00. Anders gezegd de klant ‘brengt’ een artikel terug ter waarde van € 2,00  en koopt daar meteen koffie van.

De bon heeft dus een totaalbedrag € 0,00 en geen betaalwijze, de klant heeft immers al eerder betaald, de besteding van het tegoed is alleen een interne verboeking.

De rapporten die werken op basis van betaalwijze zoals de kassa telling,  betaalwijze detail tonen deze laatste kassabon dus ook niet. Rapporten die op artikelbasis werken zoals “Via kassa geleverde artikelen” tonen het wel. De dagstaat toont alle kassabonnen maar hier is het bedrag uiteraard € 0,00.

Haal meer uit e-Captain!

e-Captain is een zeer uitgebreid ledenadministratie pakket. Wij bieden verschillende basis trainingen aan waarbij u op toegankelijke wijze leert werken met e-Captain. De trainingen vinden plaats op ons kantoor in 's-Hertogenbosch.

Bekijk onze trainingen

TeamViewer

Om u optimaal support te kunnen geven is het in sommige gevallen handig als we op afstand kunnen meekijken op uw eigen computer. Hiervoor maken wij gebruik van TeamViewer. Met TeamViewer kunnen wij op afstand uw computer overnemen.

Download TeamViewer

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 26 februari 2019