Mail en Spam

 

Het probleem van Spam

Via e-captain kunt u mailings versturen naar uw leden / relaties. E-mails die via e-Captain worden verstuurd worden vanaf ons domein (e-captain.nl) verstuurt namens uw domein (vereniging.nl). Veel spamfilters zullen de mail (met name bijvoorbeeld Gmail en Outlook) dan blokkeren, in een spamfolder of ongewenste mail plaatsen. Door een SPF record aan te maken in de DNS van uw domeinnaam (vereniging.nl) autoriseert u e-Captain om e-mail namens uw eigen domein te verzenden. Hierdoor verkleint u de kans dat mail verzonden via e-Captain in een spamfilter beland.

Om te voorkomen dat e-mail als Spam wordt aangemerkt heeft e-Captain een aantal mogelijkheden. Wij voegen namelijk voor u een zogenaamd SPF en DKIM record toe in de DNS. We zullen in het kort uitleggen wat dit voor u doet.

Sender Policy Framework (SPF)

SPF staat voor Sender Policy Framework. Kort gezegd staat hier vermeld welke mailservers er namens uw domein e-mail mogen versturen. Staat uw domeinnaam bij ons dan hebben wij onze e-Captain servers in uw SPF record gezet. Zo kunt u zonder problemen een mailing versturen vanuit e-Captain.

Let op! Belangrijke informatie als u uw domeinnaam niet bij ons heeft geregistreerd: Indien u uw domeinnaam niet via ons geregistreerd heeft, maar wel namens uw domein e-mail verstuurd via e-Captain, dan is het verstandig om uw SPF record aan te laten passen door uw provider.

 

Voorbeeld van een TXT SPF record voor in de DNS van uw domeinnaam:

v=spf1 a mx include:spf.e-captain.nl ~all

 

Het is belangrijk dat uw huidige SPF record wordt uitgebreid met: include:spf.e-captain.nl. Vraag aan de provider waar uw domeinnaam geregistreerd is om include:spf.e-captain.nl in het SPF record toe te voegen. Indien e-Captain niet in het SPF record van uw domain staat, dan krijgt alle mail die via de mailing module wordt verzonden een straf punt en wordt de kans dat uw mailing als spam wordt beschouwd groter.

Er mag maar één SPF record aanwezig zijn in de DNS. U moet dus geen twee aparte SPF records aanmaken maar slects één SPF record aanmaken of het bestaande SPF record uitbreiden zoals in onderstaand voorbeeld!
v=spf1 include:spf.protection.outlook.com include:spf.e-captain.nl ~all

DomainKeys Identified Mail (DKIM)

DKIM is een manier om te verifiëren dat een e-mail die namens uw domein wordt verstuurd, via uw domein verstuurd mag worden. Over elke e-mail die vanuit e-Captain namens uw domein wordt verstuurd, wordt een digitale handtekening berekend. Hierdoor kan er onderweg niets aan het bericht worden toegevoegd of worden veranderd. De ontvangende e-mailserver kan aan de hand van de handtekening controleren of het bericht correct is.

Let op! DKIM kan alleen worden ondersteund indien uw domeinnaam bij ons geregistreerd is.

Als u uw domeinnaam naar ons verhuist regelen wij dit voor u. Door zowel SPF als DKIM te implementeren verlagen we de kans dat uw verzonden e-mail vanuit e-Captain als Spam wordt gezien.

Mailings versturen? Let op de afzender

Als u een mailing verstuurt is het verstandig om goed te letten op de afzender van de mailing. Stuur geen mailings vanuit uw persoonlijke e-mailadres maar alleen vanuit adressen die eindigen met uw (verenigings)domein. Als u namelijk een mailing verstuurd namens een Gmail adres dan zal de Spam score direct hoog zijn omdat de e-Captain servers niet namens Gmail mogen mailen.

In het kort

  • Staat uw domeinnaam bij ons, dan hoeft u niets te doen. Wij doen de benodigde aanpassingen voor u.
  • Staat uw domeinnaam niet bij ons, maar stuurt u e-mail vanuit e-Captain dan is het verstandig om aan uw provider te vragen om include:spf.e-captain.nl op te nemen in de DNS van uw domeinnaam.
  • Stuur geen mailing namens de vereniging met uw persoonlijke e-mailadres.
 
 
 

Haal meer uit e-Captain!

e-Captain is een zeer uitgebreid ledenadministratie pakket. Wij bieden verschillende basis trainingen aan waarbij u op toegankelijke wijze leert werken met e-Captain. De trainingen vinden plaats op ons kantoor in 's-Hertogenbosch.

Bekijk onze trainingen

 
 

Geef uw mening

We horen graag wat u vindt! Wij zijn immers pas tevreden als u dat bent. Wilt u ons laten weten hoe u onze support heeft ervaren? Deel uw ervaring via Google.

Schrijf een review

 
 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 10 juni 2024