Afschrijf beperkingen en bevoegdheden

Afschrijf beperkingen

Bij Types definiëren in het Beheercentrum is het mogelijk zeven instellingen te maken met betrekking tot afschrijf beperkingen.

afschrijf-beperkingen-001

Elk van deze instellingen is ook via de Groep items, eveneens in het Beheercentrum, instelbaar. Indien e-Captain voor een reservering één of meerdere groepsitems vind, dan geldt voor elke waarde de ruimste instelling. Het kan dus zijn dat voor de één beperking de waarde uit groepsitem X wordt gebruikt en voor de andere uit groepsitem Y. Indien bij een groep zowel is aangevinkt Team en Reserveer beperking dan gelden deze instellingen alleen voor reserveringen die voor dit team gemaakt worden. Wilt u dit niet dan moet u dus twee aparte groepen maken.

• Indien u een vereniging IP-adres heeft ingesteld, kan men op die computers voor de dag zelf een onbeperkt aantal reserveringen maken.
  • De beperkingen gelden alleen als via de online ledenomgeving Mijn Captain gereserveerd wordt.
  • Een reservering die via e-Captain (beheerder) gemaakt wordt, is altijd in orde, maar telt wel mee bij de beperkingen als u via Mijn Captain (leden) gaat reserveren.
  • Bij alle beperkingen maakt het niet uit of de reservering bevestigd is of niet en is het boot type niet relevant.
  • Indien een bepaalde waarde onbeperkt is vult u 0 (nul) of een negatieve waarde in.

Types definiƫren

• Kies in het hoofdmenu voor Beheercentrum.
  • Klik op item Reserveringen.
  • Kies het onderdeel Types definiëren.

afschrijf-beperkingen-002

• Maximum totaal openstaande reserveringen vanaf huidige tijd: Het gaat om het aantal, een reservering van acht uur telt voor één, terwijl drie van één uur voor drie tellen. Let op: Op het clubhuis gelden voor de huidige dag geen beperkingen. Dit geldt als een last minute. Bij de algemene instellingen kunt u instellen welk(e) IP-adres(sen) als clubhuis gelden.

afschrijf-beperkingen-003

• Maximum reserveringen per dag: Het aantal reservering dat één gebruiker voor één specifieke dag (00:00-23:59) kan maken. Ongeacht wanneer deze reserveringen ingeboekt zijn.

afschrijf-beperkingen-004

• Maximum reserveringen per kalenderweek (ma-zo): Idem voor een week, deze loopt altijd van maandag tot en met zondag.

afschrijf-beperkingen-005

• Maximum aantal boten dat voor dezelfde dag en tijd gereserveerd kan worden: Als iemand een boot van 13.00-14.00 uur wilt reserveren, dan mag dit lid inclusief deze reservering maximaal X boten ergens tijdens dat zelfde blok hebben.

afschrijf-beperkingen-006

• Max. tijdsduur: Lengte van een reservering. (1,25 = 1 uur + 1 kwartier et cetera) U kunt ook nachten opgeven. In dat geval wordt om de einddatum gevraagd. Dit wordt één reservering die ook één x bevestigd wordt. Ook bij Mijn Captain. Uiteraard kunt u deze optie ook alleen via groepen aan bepaalde personen geven. De eindtijd van de reservering is altijd toegestaan tot het laatste moment van de volgende dag. Dus als de limiet twee nachten is dan mag iemand op 1-1 om 9:00 reserveren t/m 3-1 23:55. In de planning is het zichtbaar als één lange reservering van begin planner tot einde, ook in de avond/nacht.

afschrijf-beperkingen-007

• Dagen vooruit te plannen: Aantal kalenderdagen dat maximaal vooruit gereserveerd kan worden.

afschrijf-beperkingen-008

• Uren vooruit te plannen: Aantal uren dat maximaal vooruit gereserveerd kan worden. Gebruik niet in combinatie met de instelling Dagen vooruit.

Groepen

U kunt ook groepen en items gebruiken om speciale beperkingen in te stellen. Bijvoorbeeld voor wedstrijdleiders, materiaalcommissie.

• Kies in het hoofdmenu voor Beheercentrum.
  • Klik op item Groepen.
  • Kies het onderdeel Onderhoud groepen.

afschrijf-beperkingen-009

• Eerst maakt u een groep aan, bijvoorbeeld Reserveer rechten.
  • Vink aan Reserveer beperking.
  • Sla deze groep op door op de knop Opslaan te klikken.
  • Maak de items aan, bijvoorbeeld Wedstrijdleider.

afschrijf-beperkingen-010

• En vul de beperkingen in. Hier vinkt u ook aan of de beperking voor alle types geldt of alleen bepaalde.

afschrijf-beperkingen-011

• Zodoende kunt u één (of meer) groepen maken waarin de verschillende beperkingen zijn opgenomen. Leden worden vervolgens op de gebruikelijke manier gekoppeld aan groepsitems. Indien een lid gekoppeld is aan meerdere groepsitems dan gebruikt e-Captain de ruimste (voor het lid voordeligste) instelling van die items. Alleen als er geen enkel item gevonden wordt voor een lid worden de standaard instellingen van het type gebruikt. Afschrijf beperkingen gelden niet voor herhaalpatronen. Indien u een complexe structuur heeft voor de beperkingen kunt u ook meerdere groepen aanmaken. De maker van een reservering krijgt de naam van het item te zien dat een eventuele beperking veroorzaakt.

Voorbeeld

Beperking Waarde
Maximum totaal openstaande reserveringen vanaf huidige tijd 20
Maximum reserveringen per dag 1
Maximum reserveringen per kalenderweek (ma-zo) 20
Maximum aantal boten dat voor dezelfde dag en tijd gereserveerd kan worden 3
Max. tijdsduur 0
Dagen vooruit te plannen 30

Lid is tevens gekoppeld aan een groepsitem met:

Beperking Waarde
Maximum totaal openstaande reserveringen vanaf huidige tijd 10
Maximum reserveringen per dag 2

Overige instellingen zijn voor het overzicht weggelaten.

Doordat de ruimste waarde geldt, is dus voor dit lid van toepassing:

Beperking Waarde
Maximum totaal openstaande reserveringen vanaf huidige tijd 20
Maximum reserveringen per dag 2

Alle waardes moeten waar zijn.

• In dit geval is de Max. tijdsduur dus onbeperkt.
  • Het Maximum reserveringen per kalenderweek zal nooit bereikt worden. Er kunnen immers maximaal 7 x 2 = 14 reserveringen zijn vanwege regel twee.
  • Ook het Maximum aantal boten tegelijk van drie is niet relevant.

Afschrijven beperken op basis van bevoegdheden

Naast het beperken van afschrijven op basis van aantal/tijd etc. kunt u ook instellen dat voor sommige boten bevoegdheden (brevet) nodig zijn.
Hierbij spelen 2 algemene instellingen die u vindt bij algemene instellingen:

•  Ga in het Beheercentrum naar Reserveringen en selecteer Algemene instellingen.

reserveringen-bevoegdheden-01

Voor de uitleg gebruiken we het algemene voorbeeld dat lid A gekoppeld is aan groepsitems “Certificaat B1” en “Certificaat C2”. Dit kunt u zien als brevetten

• Boot X heeft de bevoegdheden “Certificaat B1” en “Certificaat C3”
      Boot Y heeft de bevoegdheden “Certificaat B2” en “Certificaat C1”

De instelling “Relatie moet alle bevoegdheden hebben
Deze staat standaard op nee. In dat geval kan iemand een object reserveren indien hij tenminste 1 van de groepsitems heeft. Lid A heeft “Certificaat B1” en kan dus boot X reserveren.
Indien u de instelling op Ja zet dan moet de relatie alle groepsitems hebben. Lid A mist dus “Certificaat C3” en kan boot X dus niet reserveren.

Indien de 2e instelling "gewicht” op Ja staat dan kunt u werken met bevoegdheden die net zo werken als zwemdiploma A en B. iemand die B heeft, voldoet automatisch ook aan de eisen voor A.

Voor captain dient u dan cijfers achter de naam van het brevet te plaatsen. Dus “Certificaat B3” impliceert dat men ook “Certificaat B2” en “Certificaat B1” heeft. Het maakt niet uit wat u plaatst voor het cijfer zolang het maar gelijk is dan ziet e-Captain de relatie.

U hoeft dan alleen het hoogste certificaat aan het lid te koppelen.
Voorbeeld. “Relatie moet alle bevoegdheden hebben “staat op Ja:
In dat geval kan lid A boot Y reserveren. Hij heeft weliswaar geen C1 maar C2 impliceert ook C1

Haal meer uit e-Captain!

e-Captain is een zeer uitgebreid ledenadministratie pakket. Wij bieden verschillende basis trainingen aan waarbij u op toegankelijke wijze leert werken met e-Captain. De trainingen vinden plaats op ons kantoor in 's-Hertogenbosch.

Bekijk onze trainingen

Geef uw mening

We horen graag wat u vindt! Wij zijn immers pas tevreden als u dat bent. Wilt u ons laten weten hoe u onze support heeft ervaren? Deel uw ervaring via Google.

Schrijf een review

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 30 augustus 2022