Thema's

Wat is een thema?

Een thema is een verzameling van instellingen welke gaan over de weergave van (een deel) van de pagina. Hierin geven we tekst- en achtergrondkleuren aan. Ook lettertype en bijvoorbeeld een achtergrond afbeelding kunnen hier worden ingesteld. Thema’s zijn op verschillende niveaus in te stellen, meer informatie hierover vindt u in het hoofdstuk lay-out.

• Kies in het hoofdmenu voor Websitebeheer.
  • Klik in het submenu op het item Thema’s.

themas-1

IconS Plusje Toevoegen Aanmaken van een nieuw thema
IconS Oog Bekijken Bekijken van het thema
IconS Edit Bewerken Wijzigingen aan het thema aanbrengen
IconS Delete Verwijderen Verwijderen van een thema
IconS Eigenschappen Eigenschappen Eigenschappen thema bewerken

Thema voorbeeld

Bij het aanmaken van een nieuw thema of het wijzigen van een bestaand thema ziet u deze wijziging in een voorbeeld scherm. Als u een instelling aanpast en deze met de knop Wijzigingen opslaan doorvoert, zal het voorbeeld van het thema zichtbaar worden.

athemas-01

Hierdoor heeft u direct zicht op de styling van uw website, zonder dat u elke wijziging aan het thema, pas kan bekijken bij het publiceren van de website.

Thema onderdelen

Bij het aanmaken van een nieuw thema heeft u verschillende opties die u kunt instellen. Hieronder worden de losse onderdelen beschreven:

Algemeen

• Thema naam: de naam van het thema. Met de link Kleurenschema overnemen, is het mogelijk een vooraf gedefinieerd thema te laden.

themas-4

• Themakeur voorgrond: voorgrondkleur van het thema, dit is onder andere zichtbaar in de kleur van de knoppen.

themas-5

• Themakleur achtergrond: achtergrondkleur van het thema, dit is onder andere zichtbaar in de tekstkleur van de knoppen.

themas-6

Basis

• Normale tekst: hieronder verstaan we alle tekst met uitzondering van de links en kopteksten.

themas-7

• Met de link lettertype instellingen wordt er een pop-up geopend waarmee de verschillende lettertype instellingen zichtbaar worden.

themas-8

• In het scherm lettertype instelling heeft u de mogelijkheid het lettertype te selecteren. Dit kan een standaard lettertype zijn of een keuze uit de Google webfont database met een verzameling van honderden gratis lettertypes.

themas-9

Als u kiest voor Google webfont krijgt u de mogelijkheid een lettertype op te geven.

themas-024

• Ook is het mogelijk een alternatief lettertype op te geven. Deze optie is aanwezig omdat er altijd een mogelijkheid bestaat dat de servers van Google niet te benaderen zijn. Hierdoor wordt het alternatieve lettertype getoond op uw website.

themas-11

• Als u de keuze heeft gemaakt om een bepaald lettertype te gebruiken voor uw website, kunt u dit doorvoeren voor het gehele thema. Door het vakje aan te vinken bij de vraag Deze instellingen toepassen op alle lettertypes, wordt deze instelling ook doorgevoerd bij de links en de diverse kopteksten.

themas-12

Achtergrond

• Kleur: In het item achtergrond is de kleur van de achtergrond in te stellen.
  • Afbeelding: Het is in dit item mogelijk een afbeelding te selecteren als achtergrond voor de website.

themas-13

• Herhalen: Hiermee kunt u de positie van de afbeelding op de website bepalen.

themas-14

Links

Met het onderdeel links is het gedrag van een link op uw website te definiëren. De kleur en het lettertype van de type links is hier aan te passen.

themas-16

Kopteksten

Kopteksten op uw webpagina zijn een middel om beter gevonden te worden in de zoekmachines. Ook zorgen ze dat uw informatie overzichtelijk wordt weergegeven. De kleur, het lettertype en de grootte is hier aan te passen. Deze instelling is ook van toepassing op de titels van de widgets.

themas-15

Knoppen:

De styling van de knoppen is hier aan te passen. Bijvoorbeeld de navigatie knoppen of de knop lees meer in de nieuwsberichten. In dit onderdeel is de tekstgrootte en het type aan te passen. Ook is het mogelijk de hoeken van knoppen af te ronden.

themas-17

In het nieuwe CMS is het mogelijk om in de plaats van een link toe te voegen, ook een standaardknop toe te voegen met daaraan de link gekoppeld.

• Bewerk een tekst widget.
  • Klik in de editor op het IconS txt linkinv icoon om een link in te voegen.
  • Geef in de pop-up aan om welk type link het gaat en waarnaar deze verwijst.
  • Kies bij soort link de optie Knop.

themas-18

• Klik op de knop Invoegen om de link toe te voegen aan de tekst widget.

themas-19

Kantruimte:

Met de kantruimte wordt de marge aangegeven binnen elk onderdeel van uw website waaraan u dit thema koppelt.

themas-20

Met de waardes uit de bovenstaande afbeelding, zou de marge aan de linkerzijde 30 pixels zijn. Hierdoor zal bijvoorbeeld tekst of afbeeldingen 30 pixels inspringen vanaf de rand. In de volgende afbeelding ziet uw de kantruimte-instellingen uit bovenstaande afbeelding. Het oranje vlak is het beschikbare gedeelte voor bijvoorbeeld de tekst of afbeeldingen.

themas-21

Geavanceerde CSS

In het veld hieronder kunt u eigen CSS classes aanmaken en stylen. Dit kan handig zijn indien u elementen wilt stylen die niet standaard in een thema beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld extra lijn onder een koptekst.

themas-22

Gebruik thema

In het scherm van het thema is een onderdeel opgenomen waarin u in één oogopslag kunt zien, op welke onderdelen van uw website, dit thema actief is.

• De rode kleur betekend dat het thema ergens het standaard thema is.
  • De zwarte kleur betekend dat het in een rij of kolom gekoppeld is.

themas-23