Hoe leeg ik mijn browsercache?

Wat is browsercache?

Browsercache is geheugen om tijdelijke bestanden van een website op te slaan om ervoor te zorgen dat een website sneller laadt als dezelfde website nog een keer wordt bekeken. Dit komt omdat de browser de bestanden die hij eerder heeft ingeladen niet nog een keer hoeft in te laden. Erg handig en prettig, vooral als je dezelfde website vaker bezoekt. Maar soms zorgt deze browsercache er voor dat je een wijziging aan de website niet ziet. Dan moet de browsercache worden geleegd om de wijziging zichtbaar te maken.

Hoe ververs ik mijn cachegeheugen?

In de meeste gevallen is het voldoende om de websitepagina even te verversen met de toets [F5]. Als dat niet werkt kun je een pagina ook "hard" verversen. Hiermee wordt het cachegeheugen niet verwijderd maar lost vaak wel het eerder geschetste probleem op. Een pagina hard verversen doe je als volgt:

•    Windows: [Ctrl] + [F5]
  •    Mac: [Command] + [Shift] + [R]

Hoe kan ik het cachegeheugen in mijn browser legen?

Mocht verversen, zoals hierboven beschreven, niet helpen dan zit er niets anders op dan het cachegeheugen te legen. De wijze waarop het cachegeheugen geleegd kan worden is afhankelijk van de browser en het besturingssysteem dat gebruikt wordt.

Microsoft Edge op Windows

• Klik rechtsboven op de drie puntjes.
  • Klik op "Instellingen"
  • Klik vervolgens op het icoon met het slotje.
  • Klik bij "Browsergegevens wissen" op de knop "Kies wat u wilt wissen"
  • Vink de optie "Gegevens en bestanden in de cache" aan.
  • Klik op de knop"Wissen".

Microsoft Internet Explorer op Windows

• Klik rechtsboven op het tandwiel icoon.
  • Ga naar de tab “beveiliging” en klik op “browsergeschiedenis verwijderen”.
  • Vink de optie “tijdelijke internetbestanden” aan.
  • Klik onderin op verwijderen.

Google Chrome op Windows

• Klik rechtsboven op het menu icoon. Dit is een icoontje met 3 liggende strepen boven elkaar. Klik in het uitklapmenu op “geschiedenis” (Ctrl + H).
  • Klik op de knop “browsergegevens wissen”.
  • Kies in de pop-up bij “de volgende items verwijderen van” de optie “het eerste gebruik”. En vink de optie “Gecachte afbeeldingen en bestanden” aan.
  • Klik op de knop “browsergegevens wissen” onderaan de pop-up.

Mozilla Firefox op Windows

• Klik linksboven op de knop met als tekst Firefox om het menu uit te klappen.
  • Ga met de muis op de pijl naast de tekst “geschiedenis” staan en kies in het uitklapmenu “recente geschiedenis wissen”.
  • Kies in het pop-up venster voor de te wissen tijdsperiode: Alles
  • Vink de optie “Cookies” en “Buffer” aan.
  • Klik linksonder op de knop “nu wissen”.

Safari op Mac

• Klik linksboven op “Safari”.
  • Klik in het uitklapmenu op “voorkeuren”.
  • Klik in het pop-up menu op “privacy” en klik daar op “verwijder alle websitegegevens”.
  • Klik op “verwijder nu”.

Hoe kan ik het cachegeheugen van mijn computer legen?

Een laatste optie om het cachegeheugen te legen is via het zogenaamde opdrachtprompt. Windows Om dit venster te openen doe je het volgende, afhankelijk van jouw Windows-versie:

• Windows 10 - Klik op de Windows-toets en typ “cmd” in het tekstveld.
  • Windows 8 - Druk op de Windows-toets + X en selecteer “Opdrachtprompt (Beheerder)”.
  • Windows 7/Vista - Klik op Start en typ “cmd” in het tekstveld. Klik met je rechtermuisknop op Opdrachtprompt en selecteer “Uitvoeren als beheerder”.
  • Windows XP - Klik op Start > Uitvoeren. Typ “cmd” in het tekstvak en druk op Enter.
  • Typ ipconfig /flushdns en druk op [Enter]. Er verschijnt een bericht waarin staat “Windows IP configuration successfully flushed the DNS Resolver Cache”.

Mac

• Open het programma Terminal. Je vindt dit programma hier: Programma's > Hulpprogramma's.
  • Typ het commando voor het flushen van DNS. Het commando is verschillend bij verschillende versies van Mac OS X.
    • Mountain Lion of Lion - sudo killall -HUP mDNSResponder
    • Snow Leopard - dscacheutil -flushcache
    • Leopard en ouder - lookupd -flushcache
  • Typ je wachtwoord in. Waarschijnlijk wordt je gevraagd om het beheerderswachtwoord voordat je door kunt gaan met het flushen van DNS.

Beveiligingssoftware

Soms komt het voor dat beveiligingssoftware (delen van uw) website of pop-up vensters blokkeert. Denk dan bijvoorbeeld aan adblockers en anti virus software. Schakel deze dan tijdelijk uit om te kunnen uitsluiten dat deze software de oorzaak van het probleem is.

Haal meer uit e-Captain!

e-Captain is een zeer uitgebreid ledenadministratie pakket. Wij bieden verschillende basis trainingen aan waarbij u op toegankelijke wijze leert werken met e-Captain. De trainingen vinden plaats op ons kantoor in 's-Hertogenbosch.

Bekijk onze trainingen

Geef uw mening

We horen graag wat u vindt! Wij zijn immers pas tevreden als u dat bent. Wilt u ons laten weten hoe u onze support heeft ervaren? Deel uw ervaring via Google.

Schrijf een review

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 15 oktober 2021