Hoe werkt "contant in" en "contant uit"?

Werken met "contant in" en "contant uit" op de kassa

Als u bij uw vereniging met een kassa werkt kan het voorkomen dat u even wat geld uit de kassa haalt om een boodschap te doen. Daarna moet u het wisselgeld en de kassabon (of factuur) terug in de kassa doen zodat uw kassa saldo weer klopt.

Om deze handelingen netjes te registreren in de boekhouding kunt u ook werken met de knoppen "Contant in" en "Contant uit".

Artikelen aanmaken

Om te kunnen werken met de knoppen "Contant in" en "Contant uit" moet u eerst twee artikelen aanmaken in Artikelbeheer.

• Ga in ledenbeheer naar Artikelbeheer
  • Klik op de gele plus IconS Plusje om een nieuw artikel aan te maken.

kassa-contant-in-uit-01

• Maak voor de knop "Contant in" een artikel aan van € 1,00 (positief) en selecteer bij Grootboekrekening de grootboekrekening Kruisposten.

kassa-contant-in-uit-02

• Maak voor de knop "Contant uit" een artikel aan van € -1,00 (negatief) en selecteer bij Grootboekrekening de grootboekrekening Kruisposten.

kassa-contant-in-uit-03

Kassa knoppen aanmaken

Nadat u de twee artikelen heeft aangemaakt kunt u de kassa knoppen aanmaken op uw kassa.

• Ga in het Beheercentrum naar Kassa en selecteer de optie Basis indeling. De kassa indeling opent in een nieuw tabblad in uw browser.
  • Klik op de gele plus IconS Plusje om een nieuwe knop toe te voegen.
  • Selecteer bij Soort knop de optie Contant in.
  • Bij Artikel koppelt u het artikel Contant in wat u in Artikelbeheer heeft aangemaakt.
  • Vink de optie Extra omschrijving vragen aan.

kassa-contant-in-uit-04

Herhaal deze stappen voor de knop Contant uit.

Hoe gaat u nu te werk?

Als u nu geld uit de kassa haalt of terug stopt kunt u dit met de knoppen Contant in en Contant uit registreren.

• Sla het bedrag aan dat u uit de kassa haalt
  • Klik op de knop Contant uit
  • Geef een extra omschrijving op. Bijv. boodschappen, bouwmarkt etc.
  • Klik op de knop Contant om de handeling af te slaan.

kassa-contant-in-uit-05

Na de boodschap stopt u het wisselgeld en de bon/factuur terug in de kassa.

• Sla het bedrag aan (het wisselgeld) dat u terug in de kassa stopt.
  • Klik op de knop Contant in
  • Geef een extra omschrijving op. Bijv. wisselgeld boodschappen, bouwmarkt etc.
  • Klik op de knop Contant om de handeling af te slaan.

kassa-contant-in-uit-06

Als u aan het einde van de dag de kas opmaakt dan zult u een kasverschil hebben. Dit kasverschil moet hetzelfde zijn als de bon/factuur die u of uw medewerker in de kassa heeft gestopt. Deze bon/factuur moet door uw penningmeester handmatig in de boekhouding worden verwerkt.

U kunt deze werkwijze ook hanteren voor als u geld uit de kassa haalt om te storten op uw bankrekening. Het kas geld wordt dan eerst op een kruispost geboekt. Zodra u het bankafschrift verwerkt in e-Captain boekt u het bedrag in het bankboek weg tegen dezelfde kruispost.

In de boekhouding

Als u nu in de boekhouding kijkt dan zult u daar in het Dagboek Kas de twee boekingen Contant uit en Contant in tegen komen.

kassa-contant-in-uit-07

Wat nu nog moet gebeuren is het boeken van de bon/factuur die u of uw medewerker in de kassa had gestopt.

• Voer de winkel in als crediteur in uw boekhouding indien deze nog niet als crediteur in e-Captain staat. Ga hiervoor naar Boekhouding en selecteer de optie crediteuren.
  • Klik op de paarse knop Nieuwe crediteur en maak de crediteur aan.
  • Ga vervolgens naar Boeken en selecteer bij Dagboek het Inkoop boek en de juiste periode.
  • Vul een omschrijving en factuur referentie in en selecteer de juiste crediteur.
  • Vul het totaal bedrag van de bon/factuur in inclusief BTW.
  • Klik op de paarse knop volgende.
  • Boek vervolgens de items die u gekocht heeft danwel de verschillende factuurregels.
  • Klik daarna op de paarse knop sluiten.

kassa-contant-in-uit-08

Als de bon/factuur is ingeboekt moet deze nog worden tegen geboekt op de kruisposten zodat uw kruisposten weer op nul lopen.

• Ga naar Boeken en selecteer bij Dagboek het dagboek Memoriaal en de juiste periode.
  • Vul een omschrijving in en klik op de paarse knop volgende.
  • Selecteer in de eerste regel het grootboek crediteuren en zoek vervolgens de desbetreffende crediteur op en selecteer de openstaande bon/factuur.
  • Selecteer in de tweede regel het grootboek kruisposten. e-Captain zal zelf het bedrag invullen om de boeking op nul te laten lopen.
  • Klik op de paarse knop sluiten om de boeking te sluiten.

kassa-contant-in-uit-09

De bon/factuur van de crediteur is nu tegen geboekt en is dus geen openstaande post meer en de kruisposten lopen nu weer op nul.

Haal meer uit e-Captain!

e-Captain is een zeer uitgebreid ledenadministratie pakket. Wij bieden verschillende basis trainingen aan waarbij u op toegankelijke wijze leert werken met e-Captain. De trainingen vinden plaats op ons kantoor in 's-Hertogenbosch.

Bekijk onze trainingen

TeamViewer

Om u optimaal support te kunnen geven is het in sommige gevallen handig als we op afstand kunnen meekijken op uw eigen computer. Hiervoor maken wij gebruik van TeamViewer. Met TeamViewer kunnen wij op afstand uw computer overnemen.

Download TeamViewer

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 26 februari 2019