Mag ik foto's van internet ook gebruiken voor mijn website?

 

Auteursrecht

Het antwoord op de vraag Mag ik foto's van internet ook gebruiken voor mijn website? is Nee, dat mag niet zo maar. Op alles wat u op het internet vind, foto's, video's, muziek, teksten en dergelijke is het auteursrecht (copyright) van toepassing. U mag dus niet zomaar iets van internet gebruiken voor uw eigen website, hoe makkelijk u het ook kunt downloaden of knippen en plakken.

Voor het gebruik van auteursrechtelijke materialen, waaronder dus foto's, video's, muziek en teksten, heeft u toestemming nodig van de maker. U moet bij het gebruik van bijvoorbeeld foto's altijd kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de maker.

Het gebruik van auteursrechtelijke materialen wordt geregeld met licenties. In een licentie wordt ondermeer beschreven hoe, waar en voor hoelang u het materiaal mag gebruiken en tegen welke kosten. Dit wordt bepaald door de maker van het materiaal.

Uitgebreide informatie over het Nederlandse auteursrecht vind u op de website Auteursrecht.nl. Let op dat u op het internet in veel gevallen te maken zult krijgen met de wetgeving van andere landen.

Tips om misbruik te voorkomen

Wat mag je dan wel of kun je dan wel doen?

  • Maak de foto's zelf of laat ze maken door een fotograaf. Echte, authentieke beelden spreken het meeste aan en geven de werkelijkheid het beste weer. Maakt u gebruik van de diensten van een fotograaf? Maak dan vooraf duidelijke afspraken over de kosten en het gebruik van de foto's. Wat mag wel en wat mag niet?
  • Maak gebruik van kwalitatief hoogwaardige stockfoto's van bijvoorbeeld iStockfoto's van Getty images of Adobe Stock van Adobe. Ideaal voor sfeerbeelden. U betaalt voor het gebruik van de foto en krijgt hiervoor een licentie. Bewaar de licentie overeenkomst goed zodat u altijd kunt aantonen dat u de foto's rechtmatig gebruikt.
  • Zoek naar gratis, rechtenvrije foto's op bijvoorbeeld Freeimages of Openphoto. Deze zijn kwalitatief wel vaak minder dan de stockfoto's van bijvoorbeeld iStockfoto.

Heb je een mooie foto of video gevonden die je graag wilt gebruiken maar twijfel je of je die mag gebruiken? Vraag dan om toestemming van de maker of gebruik de foto of video niet.

 
 
 

Haal meer uit e-Captain!

e-Captain is een zeer uitgebreid ledenadministratie pakket. Wij bieden verschillende basis trainingen aan waarbij u op toegankelijke wijze leert werken met e-Captain. De trainingen vinden plaats op ons kantoor in 's-Hertogenbosch.

Bekijk onze trainingen

 
 

Geef uw mening

We horen graag wat u vindt! Wij zijn immers pas tevreden als u dat bent. Wilt u ons laten weten hoe u onze support heeft ervaren? Deel uw ervaring via Google.

Schrijf een review

 
 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 1 augustus 2017