Inkoopfacturen boeken

Introductie

In het Inkoopboek wordt alle aankopen geboekt. Alles wat u bij externe partijen inkoopt (bijvoorbeeld bij een supermarkt, groothandel, bouwmarkt of webshop, etc.) boekt u in het Inkoopboek. Belangrijk is dat u van iedere inkoop de kassabon, rekening of factuur goed bewaart.

Iedere organisatie waar u iets inkoopt registreert u dan ook als crediteur in e-Captain.

Inkoopfactuur boeken

• Om een inkoopfactuur in te boeken gaat u in het hoofdmenu naar Boekhouding en selecteert u de optie Boeken.

boekhouding44

• Selecteer het juiste boekjaar
  • Selecteer bij Dagboek het Inkoop boek
  • Selecteer de juiste periode
  • Het boekstuknummer en volgnummer worden door e-Captain automatisch ingevuld
  • Geef een omschrijving voor de boeking
  • Vul bij Factuur ref het factuurnummer of referentie in van de inkoopfactuur
  • OPTIONEEL: Als u werkt met het fiatteren van betaling vult u het Fiatteer kenmerk in.
  • Selecteer de desbetreffende crediteur door op de paarse Zoek knop te klikken.
  • Vul de datum van de inkoopfactuur in
  • Vul het totaal bedrag van de inkoopfactuur in inclusief BTW.
  • Klik op de paarse knop Volgende.

boekhouding45

In het onderste deel van het scherm voert u alle factuurregels in die op uw inkoopfactuur staan.

• Bij Grootboek selecteert u het gewenste grootboek
  • OPTIONEEL: Als u met kostenplaatsen werkt selecteert u een kostenplaats
  • Selecteer de juiste BTW code
  • Vul het bedrag exclusief BTW in (Werkt u ook met een inclusief BTW code dan kunt u ook het bedrag inclusief BTW invullen i.p.v. het exclusief BTW bedrag). De BTW wordt dan automatisch naar de juiste BTW rekening geboekt.
  • Als de boeking in balans is en het groene vinkje zichtbaar is kunt u de boeking sluiten door op de paarse knop Sluiten te klikken.

Als u ook gebruik maakt van de optionele module Documentenbeheer dan kunt u door middel van de paarse knop Upload inkoopfactuur ook de inkoopfactuur koppelen aan de boeking.

De inkoopfactuur is nu ingeboekt en u vind deze nu ook als openstaande post terug in het tabblad Financieel op de relatiekaart van de crediteur.

boekhouding46

Zodra u de inkoopfactuur betaald heeft (overschrijving, PIN betaling of iDEAL) boekt u deze af in het bankboek door het bankafschrift in te lezen. Heeft u iets contant betaald dan boekt u dat in het kasboek.

Haal meer uit e-Captain!

e-Captain is een zeer uitgebreid ledenadministratie pakket. Wij bieden verschillende basis trainingen aan waarbij u op toegankelijke wijze leert werken met e-Captain. De trainingen vinden plaats op ons kantoor in 's-Hertogenbosch.

Bekijk onze trainingen

TeamViewer

Om u optimaal support te kunnen geven is het in sommige gevallen handig als we op afstand kunnen meekijken op uw eigen computer. Hiervoor maken wij gebruik van TeamViewer. Met TeamViewer kunnen wij op afstand uw computer overnemen.

Download TeamViewer

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 12 februari 2019