Inkoopfacturen boeken

Introductie

In het Inkoopboek wordt alle aankopen geboekt. Alles wat u bij externe partijen inkoopt (bijvoorbeeld bij een supermarkt, groothandel, bouwmarkt of webshop, etc.) boekt u in het Inkoopboek. Belangrijk is dat u van iedere inkoop de kassabon, rekening of factuur goed bewaart.

Iedere organisatie waar u iets inkoopt registreert u dan ook als crediteur in e-Captain.

Inkoopfactuur boeken

• Om een inkoopfactuur in te boeken gaat u in het hoofdmenu naar Boekhouding en selecteert u de optie Boeken.

boekhouding44

• Selecteer het juiste boekjaar
  • Selecteer bij Dagboek het Inkoop boek
  • Selecteer de juiste periode
  • Het boekstuknummer en volgnummer worden door e-Captain automatisch ingevuld
  • Geef een omschrijving voor de boeking
  • Vul bij Factuur ref het factuurnummer of referentie in van de inkoopfactuur
  • OPTIONEEL: Als u werkt met het fiatteren van betaling vult u het Fiatteer kenmerk in.
  • Selecteer de desbetreffende crediteur door op de paarse Zoek knop te klikken.
  • Vul de datum van de inkoopfactuur in
  • Vul het totaal bedrag van de inkoopfactuur in inclusief BTW.
  • Klik op de paarse knop Volgende.

boekhouding45

In het onderste deel van het scherm voert u alle factuurregels in die op uw inkoopfactuur staan.

• Bij Grootboek selecteert u het gewenste grootboek
  • OPTIONEEL: Als u met kostenplaatsen werkt selecteert u een kostenplaats
  • Selecteer de juiste BTW code
  • Vul het bedrag exclusief BTW in (Werkt u ook met een inclusief BTW code dan kunt u ook het bedrag inclusief BTW invullen i.p.v. het exclusief BTW bedrag). De BTW wordt dan automatisch naar de juiste BTW rekening geboekt.
  • Als de boeking in balans is en het groene vinkje zichtbaar is kunt u de boeking sluiten door op de paarse knop Sluiten te klikken.

Als u ook gebruik maakt van de optionele module Documentenbeheer dan kunt u door middel van de paarse knop Upload inkoopfactuur ook de inkoopfactuur koppelen aan de boeking.

De inkoopfactuur is nu ingeboekt en u vind deze nu ook als openstaande post terug in het tabblad Financieel op de relatiekaart van de crediteur.

boekhouding46

Zodra u de inkoopfactuur betaald heeft (overschrijving, PIN betaling of iDEAL) boekt u deze af in het bankboek door het bankafschrift in te lezen. Heeft u iets contant betaald dan boekt u dat in het kasboek.

Incasso door crediteuren

Het kan voorkomen dat crediteuren een factuur bij u incasseren via een automatisch incasso. Bij de crediteur kun je dit in e-Captain instellen.

• Ga in Boekhouding naar Crediteuren en selecteer de crediteur.
  • Ga naar het tabblad Betaal info.
  • Zet de optie Incasso door crediteur op Ja.

incasso-crediteuren-01

Omdat veelal voor de betaling van inkoopfacturen een controle plaats vindt kunt u de incasso facturen van de crediteuren ook controleren in e-Captain. Omdat deze worden geïncasseerd kunt u deze niet fiatteren.

• Ga in de Boekhouding naar Incasso crediteuren om de inkoopfacturen te controleren.
  • Vink de inkoopfacturen aan en klik op Markeren als gecontroleerd. De ingeboekte inkoopfacturen verdwijnen dan uit het overzicht.

incasso-crediteuren-02

Haal meer uit e-Captain!

e-Captain is een zeer uitgebreid ledenadministratie pakket. Wij bieden verschillende basis trainingen aan waarbij u op toegankelijke wijze leert werken met e-Captain. De trainingen vinden plaats op ons kantoor in 's-Hertogenbosch.

Bekijk onze trainingen

Geef uw mening

We horen graag wat u vindt! Wij zijn immers pas tevreden als u dat bent. Wilt u ons laten weten hoe u onze support heeft ervaren? Deel uw ervaring via Google.

Schrijf een review

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 14 december 2020