Werken met BTW

 

Introductie

Veel verenigingen zijn vrijgesteld van BTW maar in een aantal gevallen zijn verenigingen wel BTW plichtig. De belastingdienst kan hier uitsluitsel over geven.

BTW staat voor Belasting Toegevoegde Waarde en wordt ook wel Omzetbelasting genoemd. BTW is een belasting die een consument moet betalen over aangeschafte producten of ontvangen diensten. Organisaties berekenen aan elkaar ook BTW maar organisaties mogen die BTW terug vragen. Organisaties betalen dus geen BTW over de producten of diensten die zij inkopen.

BTW percentages

Nederland kent 3 verschillende BTW percentages.

  • 21% BTW - dit is het standaard percentage wat u dient te gebruiken voor al uw producten en diensten.
  • 9% BTW - in een aantal specifieke gevallen mag u 9% BTW in rekening brengen in plaats van de standaard 21%. Dit zijn bijvoorbeeld voedingsmiddelen, water en medicijnen.
  • 0% BTW - een aantal producten en diensten zijn uitgezonderd van BTW zoals bijvoorbeeld de contributie van uw vereniging.

Twijfelt u welk BTW percentage van toepassing is? Neem dan contact op met de Belastingdienst of kijk op de website van de Belastingdienst.

BTW percentages aanmaken in e-Captain

BTW is géén omzet! BTW is een schuld die u moet afdragen aan de Belastingdienst. De BTW die u in rekening brengt mag u dus niet als omzet boeken in uw boekhouding. Om BTW apart te boeken van uw omzet maakt u in e-Captain BTW codes aan voor de verschillende BTW percentages. Iedere BTW code is gekoppeld aan twee grootboekrekeningen, een voor te betalen BTW en een voor te vorderen BTW. U kunt in e-Captain werken met zowel exclusief BTW bedragen (standaard) als inclusief BTW bedragen.

De BTW codes maakt u aan in het Beheercentrum van e-Captain. Een uitgebreide uitleg vind u op de pagina Onderhoud BTW.

btw-01

 

Op verschillende plaatsen in e-Captain kunt u een BTW code selecteren om aan te geven welke BTW code van toepassing is zoals bijvoorbeeld in Artikelbeheer.

 

Voorbeeld:

btw-02

 

In bovenstaand voorbeeld is de verkoopprijs € 2,75 inclusief BTW. De omzet (€2,27) wordt automatisch geboekt als omzet op grootboekrekening 8200. De BTW (€0,48) wordt automatisch geboekt op grootboekrekening 1505.

BTW instellingen

In het Beheercentrum kunt u bij Instellingen Facturatie aangeven of u wel of niet BTW plichtig bent. Ook hier kunt u BTW codes instellen (voor contributie en/of verhuurobjecten). Als u geen BTW code selecteert dan wordt er ook geen BTW berekend.

 

btw-03

 

Een uitgebreide uitleg over de facturatie instellingen vind u op de pagina Instellingen Facturatie.

Instellingen BTW aangifte

In het Beheercentrum kunt u bij Boekhouding de instellingen voor de BTW aangifte maken. Indien u BTW plichtig bent vult u hier uw BTW-nummer en de desbetreffende grootboeknummers in. Als u gebruik maakt van het standaard grootboekschema van e-Captain dan worden de grootboekrekeningen automatisch ingevuld. Gebruikt u, uw eigen grootboekschema dan dient u deze gegevens handmatig in te vullen.

 

btw-04

BTW aangifte doen

Als u BTW plichtig bent dan moet u na ieder kwartaal binnen een maand uw BTW aangifte doen bij de Belastingdienst. Voor u BTW aangifte gaat doen moet u er voor zorgen dat uw boekhouding is bijgewerkt. Zijn alle inkoopfacturen ingeboekt? Al uw verkoopfacturen worden automatisch geboekt als u via e-Captain facturen aanmaakt en verstuurd.

Om de BTW aangifte makkelijk te maken kunt u de Hulplijst BTW aangifte gebruiken. In de Hulplijst BTW aangifte worden netjes alle omzet en BTW bedragen op een rijtje gezet zodat u de bij de BTW aangifte bij de Belastingdienst alleen maar de bedragen hoeft over te nemen.

U vind de Hulplijst BTW aangifte in het onderdeel Rapportage van de Boekhouding.

 

btw-05

BTW weg boeken

Om te voorkomen dat uw verschillende BTW grootboekrekeningen 'oplopen' en daarmee op uw balans verschijnen kunt u de BTW ook ieder kwartaal weg boeken met een memoriaal boeking. Op deze manier komen uw te betalen en te vorderen BTW rekeningen steeds netjes op 0 te staan. Het verschil tussen het totaal te betalen BTW bedrag en het te vorderen BTW bedrag boekt u op grootboekrekening 1515 - Afdracht BTW.

   btw-07 2

 

Als u, bij het inlezen van uw bankafschrift, op uw bankafschrift de BTW afdracht tegenkomt boekt u dit bedrag ook op grootboekrekening 1515 - Afdracht BTW.

 
 
 

Haal meer uit e-Captain!

e-Captain is een zeer uitgebreid ledenadministratie pakket. Wij bieden verschillende basis trainingen aan waarbij u op toegankelijke wijze leert werken met e-Captain. De trainingen vinden plaats op ons kantoor in 's-Hertogenbosch.

Bekijk onze trainingen

 
 

Geef uw mening

We horen graag wat u vindt! Wij zijn immers pas tevreden als u dat bent. Wilt u ons laten weten hoe u onze support heeft ervaren? Deel uw ervaring via Google.

Schrijf een review

 
 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 20 april 2020