Betalen met smartphone (iDEAL QR code)

Betalen met een smartphone

Indien u geen PIN apparaat heeft maar wel klanten elektronisch wil laten afrekenen biedt de kassa de Smartphone betaalwijze.

Afhandeling in het kort

1. U slaat de artikelen aan en druk op de betaalwijze knop “Smartphone”
  2. De kassa maakt een kassabon net als bij de betaalwijze op rekening en print deze als kassabon
  3. Op het kassa en klantscherm komt een QR code. De klant scant deze met zijn mobiel en betaalt via iDEAL
  4. Op de kassa kunt u controleren of de factuur is betaald en dan geeft u de goederen mee

Overwegingen
Een kassagekoppelde PIN automaat moet u aanschaffen of huren en u heeft een servicecontract nodig. Per PIN transactie betaalt u daarnaast ongeveer 5 cent.  Heeft u minder dan 500 transacties per jaar dan kan de smartphone betaalwijze interessant zijn. U betaalt dan alleen 45 cent per transactie. Voor kleine aankopen zoals koffie kunt u dan de debetkaart instellen. De klant laadt de debetkaart dan via zijn smartphone op (dit kan ook vanuit huis).
Het grote nadeel van deze methode is natuurlijk dat niet iedereen een smartphone bij zich heeft. In dat geval moet u terugvallen, kontant of op rekening of verplicht stellen dat klanten thuis hun debetkaart voldoende opladen.

Payconiq en Bunq worden op dit moment niet ondersteund.  Wij verwachten Payconiq en Bunq in de toekomst ook te kunnen ondersteunen indien daar genoeg vraag naar is.

Optie narrowcasting activeren

Om een QR code te kunnen tonen dient u de optie Narrowcasting aan te zetten op uw kassasysteem. De QR-code wordt dan automatisch op het klantenscherm getoond.

Op onze helppagina over Narrowcasting leest u hoe u deze optie kunt instellen en activeren.

Naar Narrowcasting

Instellingen Online Betalen (iDEAL)

Bij de instellingen voor Online Betalen (iDEAL) vult u een kenmerk in en stelt u een minimum bedrag in voor de betaalwijze.

• Ga in het Beheercentrum naar Online Betalen en selecteer de optie Instellingen Sisow (iDEAL).

kassa-qr-01

• Vul een kenmerk in en een minimum bedrag voor de betaalwijze Smartphone.
  • Klik op Opslaan om de instellingen op te slaan.

Smartphone betaalwijze knop aanmaken

Om uw leden met hun smartphone te kunnen laten betalen moet u een Op rekening en iDEAL QR knop op de kassa aanmaken.

• Ga in het Beheercentrum naar Kassa en selecteer de optie Basis indeling
  • Klik links onder in beeld op de gele plus IconS Plusje om een nieuwe knop toe te voegen
  • Selecteer bij Soort knop de optie Op rekening en iDEAL QR
  • Geef bij Omschrijving de naam van de knop op.
  • Vink de optie Bij 0 bedrag restantbedrag betalen aan.

kassa-qr-02

• Klik op Opslaan om de knop op te slaan
  • Sleep de knop naar een lege plaats in het afreken scherm (zie onderstaand voorbeeld)

kassa-qr-03

Afrekenen met de smartphone

De kassa volgt bij de smartphone betaalwijze de betaalwijze op rekening. Hier is voor gekozen omdat er dan automatisch een openstaande post is mocht de klant er niet in slagen de betaling op zijn smartphone te voldoen. Tevens is dan de kassa transactie ook definitief en is de kassa weer vrij voor gebruik.

• Sla de gewenste artikelen aan op de kassa
  • Selecteer via Zoek relatie de juiste relatie
  • Klik op de knop Smartphone om af te rekenen.

kassa-qr-04

Als de bon geprint is en de kassa leeg is toont de kassa een popup met de QR code. Ook op het klantscherm indien aangesloten is deze dan zichtbaar. De klant scant deze code met zijn bank app en kan dan direct de factuur betalen. Heeft de klant geen bank app dan kan hij via de browser alsnog betalen.

kassa-qr-05

U kunt op de kassa intussen andere klanten helpen aangezien een niet geoefende klant wel enige minuten nodig kan hebben.

Via web knop De via web knop toont een QR code met een link naar een e-Captain pagina waar de klant de factuur kan betalen. Deze knop kunt u ook gebruiken in het geval de iDEAL QR code niet werkt.
Mail knop Indien de klant liever een mailtje heeft met de factuur en een betaallink kunt u die sturen met de Mail knop.
Terug Klik hier om terug te keren naar het kassa scherm
Help Klik hier om naar de e-Captain helppagina te gaan

Vanuit een leeg kassa scherm kunt u altijd op de smartphone betaalwijze knop drukken. U krijgt dan een overzicht van de status van de laatste betalingen. Ook kunt u vanuit dit scherm nogmaals de QR code oproepen.

• Klik op het lege kassa scherm op de knop Smartphone.

kassa-qr-07

• Klik op de gewenste kassabon om nogmaals het QR code scherm te openen.

Het is momenteel verplicht een relatie te kiezen. Dit omdat er een factuur gemaakt wordt. Indien er behoefte aan is ook anoniem via de smartphone te betalen dan horen we dat graag.

Het is niet mogelijk een andere betaalwijze met smartphone te combineren.

Betaling lukt niet

Als het de klant om wat voor reden dan ook niet lukt te betalen dan blijft de factuur openstaan en kunt u er voor kiezen de goederen toch mee te geven. De klant betaalt dan thuis via overschrijving of via iDEAL vanuit mijn captain.
Is dit niet gewenst dan kunt u via de retour knop de factuur retour boeken. Kies daarna bijvoorbeeld als betaalwijze Op rekening. Het is niet mogelijk een negatief bedrag via smartphone aan te slaan.

Schrijf een review

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 28 maart 2024